Zkoušky vloh ohařů

16.10.2011 00:00

Umístnění: I. cena, 217 bodů (nos 4, vystavování 4), 3. místo
Pořadatel: OMS Klatovy
Místo: Klatovy - Dlažov

Tyto zkoušky vloh byly premiérou jak pro Coru, tak hlavně pro páníčka. Zatímco Cora byla jako vždy neskutečně šťastná, že se jde na pole, páníček byl docela nervózní. Nervozita ale po prvních disciplínach opadla a zbytek zkoušek jsme si již oba užívali. Tedy kromě zážitku s bažantem - dezertérem :-)

Ale hezky postupně. V to hezké nedělní říjnové ráno jsme se všichni účastníci sešli u lovecké chaty u obce Dlažov. S Corou jsme se tam setkali i s několika kamarády, s kterými jsme cvičili u Zuzky a Viktora, a kteří byli na zkouškách taky poprvé :-) Po nástupu a představení sboru rozhodčích jsme se rozešli k jednotlivým disciplínám. Začínalo se hledáním na poli (taky na zkouškách vloh vlastně skoro nic jiného není) a jelikož byla Cora v rámci naší skupiny na řadě mezi prvními, neměli jsme možnost zhodnotit způsob posuzování rozhodčích.

Naše hledání probíhalo v poměrně nízké krytině mezi balíky slámy. Jelikož šlo tušit, že tam zvěře moc nebude, snažil jsem se ji tlačit k bocím do remízků, kde by něco mohlo být a měla tak šanci na vystavení. Bohužel jsme nic nenašli ani tam, takže po 10-15 minutách nás rozhodčí odpískali. S trojkou za systém - v podstatě kvůli mé snaze tlačit ji do boků.. Holt, nezkušený vůdce :-)

Po skončení hledání byli organizátoři nuceni použít pro možnost vystavení vypouštěné bažanty. Po úspěšném vystavení prvním pejskem šla vystavovat Cora. Bažanta rozhodčí umístili v rámci pole do zarostlejšího místa asi 7x7 metrů (v tom samém místě vystavoval i první pejsek), kde šlo tušit dle hezčí zelené barvy nějakou vodu. Jelikož má Corinka skvělý nos a taky není hloupá, jakmile trefila při hledání stopu rozhodčího, který tam bažanta odnesl, rozběhla se po stopě přímo k bažantovi. S rozhodčími jsme tak museli trošku poběhnout, abychom vystavení nepropásli.

Na moje zděšení však u houštinky Cora předvedla jenom náznak vystavení a pak začala skákat křížem krážem přes ono místo. Už jsem jen čekal, kdy skočí bažantovi na hlavu a ten s hlasitou reakcí odletí. K tomu ale nějak nedošlo. Nicméně hodnocení rozhodčích znělo - fena Vám vůbec nevystavuje, nula z vystavování (a konec na zkouškách). Oponoval jsem, že je to celé nějaké divné, že se takto ještě nikdy u zvěře nechovala, že bažanta nevyrazila. To jim sice přišlo taky zvláštní, ale že se nedá nic dělat. Zklamaný jsem přišel ke skupině ostatních vůdců a popisoval svůj zážitek. Mezitím šel vystavovat kamarád Jarek se svou Chelsea. K překvapení Jarka i rozhodčích se Chelsea zachovala podobně. Neskákala tedy křížem krážem jako Cora, ale čmuchala kolem houštinky a vystavení taky nikde. To už se rozhodčí i s Jarkem rozhodli celou situaci přešetřit.

Výsledek byl zajímavý. V houštince se totiž nacházela asi 40 cm široká roura, která vedla nevědno kam. No a náš bažant do ní patrně zalezl pořádně hluboko :-) Vysvětlení chování Cory bylo na světě a my jsme spravedlivě dostali druhou šancu na druhém bažantovi na jiném místě. Samozřejmě se tam rozhodčí nejdřív přesvědčili, že tam není další roura :-) Výsledkem bylo hezké vystavení za 4, a taky nos za 4 a postupování za 3.

K dalšímu překvapení už na zkouškách nedošlo, zbytek disciplin jsme splnili na výbornou a tak jsme naše premiérové zkoušky dokončili v I. ceně a celkově na krásném 3. místě hned za Jarkem s Chelsea, který měl v porovnání s námi 4 za systém. Takový výsledek nás samozřejme motivoval do dalšího výcviku.